Andelslån

Andelslån header image 2

Genforhandling af andelsboliglån

14,136 Comments · Andelslån

Er det et stykke tid siden du har optaget et andelsboliglån, så er det tid til at genforhandle det. Det er meget let at spare en masse penge hver måned. Vælger du den lette løsning ved at lægge pres på din nuværende bank eller skifter til en anden bank for at opnå den største besparelse. Hvis du er ved at købe en ny andelsbolig, så check denne artikel om hvordan du få et billig andelsboliglån.

Risikoprofil
Vi har nu haft vores andelslejlighed i 2 år og betalt 2/3 af gælden af. Vi startet med at låne 100% af andelsværdien. Andelsværdien er steget med 270.000 kr. Vedtægterne i vores andelsforening er ændret, så de følger ABF´s standardvedtægter (dvs. banker der har pant i andelslejligheden kan overtage lejligheden på tvangsauktion og har 6 måneder til at sælge den videre).

Få sat gebyrer og rente ned på dit andelslån med det samme
Processen med at forhandle dine bankudgifter ned, med andre banker, kan godt tage lidt tid og skulle du mindste lysten i processen, så er det vigtig at du har fået taget en god del af gevinsten hjem med det samme. Din forhandlingsposition over for andre banker bliver også forbedret, når de ved at du er værdsat af din nuværende bank.

Sådan får du hurtig renten og gebyrer ned på dit andelslån uden at skifte bank
Skriv en e-mail eller ring ned til din bank. Gør opmærksom på at din risikoprofil er ændret og du derfor betaler for meget for dit lån.

Pointerer at du gerne vil vedblive med at være kunde i din bank, men at du selvfølgelig ikke vil betale mere, end markedsprisen for de penge, som du har lånt.

Fortæl hvordan de økonomi er forbedret i forhold til da du optog lånet. Du kan lægge vægt på: Ændring i indtægt, stigning i andelsværdi, øgning af andre aktiver, tegning af lønforsikring eller andre ting der har gjort dig til en mere kreditværdig kunde.

Hvis du ikke kan påvise at din økonomi er forbedret, så er det mange gange nok, at påpege, at du har betalt dine regninger til tiden. Det er som regel i de første år, som er mest usikkert for banken. Når du først har betalt dine lån til tiden i et par år, så vil du med stor sandsynlighed blive ved med at gøre det.

Skulle din Andelsforening have en dårlig kreditvurdering pga. af evt. SWAP-lån, så er du sikkert rykket nærmere, hvor i har tilbagebetalt lånet og derfor er Andelsforeningen og dermed din andelslejlighed blevet mere værd.

Er dit lån nedbragt til et niveau hvor banken ikke tjener så mange penge i renter, så kan du altid argumenterer for at der er mulighed for at du tage større lån, ved at du overvejer at skifte bolig. Der ville det være til bankens fordel at have opnået din tidlig. Det gælder mest hvis du skifter bank.

Husk at skrive alle de gode argumenter ned, så din bankrådgiver/sælger ikke bare kan affærdige dig.

Billigere andelsboliglån ved at skifte bank
For at få et rigtig billigt andelsboliglån, så er du mange gange nød til at skifte bank. Men da du allerede sikkert har skrevet alle de gode argumenter ned, så har du gjort halvdelen af arbejdet.

Stempelafgiften du betalte til staten da banken tog pant i din andelslejlighed, følger lejligheden og skal derfor ikke betales to gange. Hverken når du skifter bank eller af den næste ejere.

Din nuværende bank kender din økonomi, men det gør andre banker ikke. Du er derfor nød til at lave et budget. Lave en liste over dine:

  • Indtægter for det seneste år
  • Udgifter for det seneste år
  • Dine lån

Udregn din disponible indkomst efter du har betalt dine udgifter. Tilbyd at du kan sende dokumentation for alle oplysninger, men lad vær med at sende dem adsted i første e-mail. Bankerne vil selv bede om hvilken dokumentation de har brug for.

Rente for andelsboliglån
Der var en del banker, som ikke ville giver et tilbud i deres første e-mail, men som vil have et møde eller en samtale pr. telefon. Jeg har ringet til nogle af dem, men ikke alle sammen. Her er de renter som vi fik tilbudt uden at forhandle:

Swedbank: 4,20%
Sparekassen Kronjylland: 4,33%
Frørup: 4,50%
Alm. Brand Bank: 4,50%
Nordea: 4,70%
Den Jyske Sparekasse: 4,95%
Fælleskassen: 4,96%
Vestjysk Bank: 5,00%
Jyske Bank: 5,5%
Basisbank: 7,10%

Bankerne vil med stor sandsynlighed komme med en masse argumenter for, at man skal vælge dem, selv om de er dyre end andre banker.

Der er ingen kvalitetsforskel på penge, så derfor er der ingen grund til ikke at vælge det billigste lån, givet at banken kan finde ud af administrerer deres bankforretning.

Du skal dog mange gange tage højde for at banken bare kan sætte prisen op på dit lån, som de har lyst til. Derfor skal du vurderer hvor meget du stoler på dem.

Jyske Bank viste godt at deres tilbud ikke var specielt attraktivt, derfor argumenteret de med: For at tale lige ud af posen, så ønsker vi at være en rådgivningsbank og vores priser afspejler også dette. Oversat til almindelig dansk, så betyder det: Vi bruger mange penge på markedsføring i håb om at vi kan få solgt dig en masse dyre lån og andre ydelser.

Det vigtigste bankråd de ikke vil rådgive dig om er:

  • Sørg for at betal så lidt som muligt til din bank og betal hurtigt af på dine lån. På den måde vil du have flest penge til dig selv
  • Få et fleksibelt lån, så du kan betale, så hurtigt af på dit lån som muligt. Sørg gerne for at du kun betaler renter for dit nettoudlån (så du ikke har penge stående på en konto til en lav rente og låner dem selv til en høj rente på en anden konto)
  • Se på total udgifterne ved at være kunde i din bank. Vælg den billigste

Du er ikke den eneste der ikke gider at side over for din bankrådgiver(sælger). Basisbank siger at de har meget store forespørgsels på andelslån og derfor også er de klart dyreste. Det er de selvom de ikke har udgifter til filialer og møder med dig.

Skriv gerne om dine oplevelser med få et billigere andelsboliglån.

Jeg har en liste over e-mails til de forskellige banker. Jeg kan sende dem til dig, hvis du skriver en kommentar (jeg kan se din e-mail, andre kan ikke se den)

Tags: