Andelslån

Andelslån header image 2

Specialisering fordyrer lån

2,696 Comments · Uncategorized

En ny type risikostyring hos bankerne betyder, at det ikke nødvendigvis er hos den specialiserede bank, at kunderne finder det billigste lån

Hvis din bank er særligt specialiseret til netop den type lån, du har brug for, så er det faktisk ikke der, du skal gå hen.

Den forbløffende konklusion kommer fra professor i finansiering Anders Grosen fra Århus Universitet.

Årsagen er, at bankerne gennem de seneste år er begyndt at udføre deres risikostyring af lån på en ny måde. Det betyder, at hvis banken i forvejen har mange lån af den type, som du søger, så bliver det faktisk dyrere for dig, som kunde, at optage dit lån her.

Det bliver vigtigere at finde ud af, hvilke porteføljer de enkelte banker har.

Måske passer man perfekt ind i én bank, mens en anden bank har en helt anden sammensætning i dens porteføljer, og derfor vil den samme type lån udgøre en større risiko her.

Det betyder altså, at banken må hæve renten for at sikre sig, forklarer Anders Grosen.

Umiddelbart lyder det paradoksalt, at der ikke er fordele i, at banken har en stor forretning af at tilbyde enkelte lånetyper.

Men forholdet skyldes, at bankerne tidligere kun analyserede på risikoen ved et enkelt lån og efterfølgende vurderede lånets pris derudfra.

I dag er den fremgangsmåde ændret til, at bankerne nu ser på et lån som en del af en samlet pulje af lån. Dermed bliver lånet en del af en helhed og ikke et isoleret lån med isoleret risiko.

Det betyder altså, og hæng nu fast, at lån kan blive billigere, og der kan spares penge, hvis man som kunde finder en bank med en portefølje, hvor det lån, man ønsker optaget, også vil være med til at mindske den samlede risiko.

Det kan samtidig også let risikere at blive dyrere, hvis ens bankligger med en overvægt af en bestemt type lån, eksempelvis billån, boliglån, andelsboliglån eller for den sags skyld erhvervslån til både.

Bankverdenens nye risikostyringsmetode gør det automatisk til en ulempe at være en lille bank og samtidigt ligge med en overvægt af enkelte lånetyper.

De store banker har den fordel i forhold til små banker, at de kan lave større porteføljer og brede den samlede risiko mere ud på en mere præcis måde.

Det kan de, fordi de har større kundegrundlag, bedre udregningsmodeller og flere medarbejdere til at udvikle disse.

Derfor kan de små banker komme i klemme i de kommende år, forudser Anders Grosen.

De små banker står over for en stor udfordring i konkurrencen med de store banker.

For de store udnytter allerede i dag fordelene ved porteføljesynsvinklen, der kræver mange ressourcer, som de små simpelthen ikke har.

Det kan eksempelvis gælde de komplicerede beregninger, der ligger til grund for risikovurderingen, fortæller Anders Grosen.

Tags:

2,696 Comments so far ↓

Leave a Comment